Case study 1

The challenge

This property had been lived in by the same family for over 40 years. The rooms were small and the communal spaces did not lend themselves to modern living. The kitchen in particular was small and dark with no storage space and the living room was very narrow with no room for a desk.

The solution

Relatively minor extensions to the rear and side, together with removal of some stud walls means that the kitchen has been opened up with bi-folding doors to a patio garden. A walk-in larder provides plenty of storage space and the large island creates an informal seating and cooking area. A small side extension with roof lights means that natural light floods into a now extended living room. The room is reorientated so that a desk sits in front of the large bay window leaving plenty of space for sofas.

Case study 2

The challenge

This semi-detached property had not been modernized for over 30 years. It lacked light and space in bedrooms and living areas. The house lacked a proper family room and there were insufficient en-suite bathrooms.

The solution

The house has been extended using a basement with a courtyard and rear light-well leading up to the garden.  Special external tiles with full size trees painted on were used outside sliding glass doors connecting the fabulous new family room to the outside. Bedrooms have been made to feel bigger and lighter using vaulting of the ceilings into the roof voids. The result is a fantastic modern house which feels generous, light and airy.

Case study 3

The challenge

This house had the charm of a country cottage but having not been modernized for over 30 years rooms felt small and dark. The kitchen was in the centre of the house and had no space for even the smallest table. The bedrooms felt small and pokey.

The solution

By rationalizing the number of rooms in the house, removing unnecessary walls and fireplaces and by vaulting and semivaulting the ceilings, the rooms were made to feel large, light and opulent. A relatively small extension using structural glass allows the whole of the rear of the house to be opened up to create a beautiful kitchen with space to dine and sit. A three-sided fireplace helps identify spaces within the room and provides a feature for both dining and seating areas.